Muutoksen tuulia Puljutunturilla

PULJUN ERÄMAAN PULJUTUNTURI.

Pelkästään yhdessä vuodessa on tapahtunut niin paljon asioita, että oma pää ei ole aina pysynyt perässä. Onneksi tiedostan nykyään, miten saan pauhaavat ajatusaallokot laantumaan. Yksi varmimmista keinoista on käydä retkeilemässä paikoissa, joissa ei varmasti törmää muihin ihmisiin.

Ja nyt asun sellaisten paikkojen ympäröimänä – kuinka kätevää.

Vain reilu puoli vuotta sitten katsoin citytyttönä Eränkävijöitä ja ihastelin etäältä sarjan henkilöiden elämäntapaa. Aki Huhtanen totesi ensimmäisessä jaksossa, että ihmisen pitäisi asua siellä missä on onnellinen ja sen jälkeen pohtia, miten siellä ansaitsisi elantonsa. Ne sanat upposivat syvälle.

Ajatukseni Lapissa asumisesta kasvatteli kaikessa hiljaisuudessaan juurakkoa useiden vuosien ajan. Alkuun idea oli vain kepeä kahvipöytäheitto: sitten kun kyllästyn pääkaupunkiseudun meininkiin, niin pakenen Lappiin. Huoleton heitto alkoi kuitenkin ajan kuluessa tuntua aina vain järkevämmältä ajatukselta.

Read More

Kiirunapolku ja ensimmäinen Lapin kuherruskuukausi

URHO KEKKOSEN KANSALLISPUISTON KIIRUNAPOLKU.

Olen asunut Lapissa nyt kuukauden. Toin loput tavarani sekä koirani tänne kevätpäiväntasauksena. Sain päivänvalosta matkakumppanin, jonka avulla hylkäsin erään toisen vuosien ajan mukanani roikkuneen seuralaisen eli ahdistuneen etelän sieluni.

Keväinen lappi on hellinyt ja parantanut rikkinäistä sisintäni. Se on jo ensimmäisen kuukauden aikana täyttänyt kaikki villeimmätkin toiveeni ja antanut jopa enemmän kuin uskalsin odottaa.

Ystäväni sanoin vietän kuherruskuukautta Lapin kanssa. Se pitää paikkansa; olen täysin Lapin lumoissa, enkä tällä hetkellä kaipaa minnekään muualle. Etelänikävää ei ole näkynyt eikä kuulunut. Päinvastoin kaikki entisestä elämästä lähtemiseen liittyvät pelkoni ovat osoittautuneet turhiksi.

Sanat tai kauniit lauseet eivät mitenkään kykene kuvaamaan kaikkia tunteita, joita täällä koen. Mutta osaan kuvailla sanoin asioita, jotka näitä mystisiä myönteisiä tunteita aiheuttavat.

Read More

Tiet erkanevat Kalkinpolttajanpolulla

SIPOONKORVEN KANSALLISPUISTON KALKINPOLTTAJANPOLKU.

Nimestään huolimatta Sipoonkorpi on yksi harvoista kansallispuistoistamme, jossa kaupunki hengittelee edelleen vahvasti niskassa. Kalkinpolttajanpolulla pääsee hetkeksi pois ihmisvilinästä ja hälinästä, vaikka reitti ei suljekaan täysin metsän syleilyyn. Rengasreitti kulkee osittain autotien reunaa ja korkeimmalta kalliolta avautuvaa maisemaa turmelee harmaa kerrostalokompleksi. Sipoonkorpea voisi kuvailla kaupunkilaisten korveksi.

Pitkän parisuhteen päättymisen jälkeen olen vaihtanut maisemaa varsinaiseen korpikaupunkiin eli Rovaniemelle. Eron jälkeen olen tehnyt myös monia muita asioita, jotka ovat auttaneet toipumisessa ja eteenpäin jatkamisessa.

Aluksi puhuin ja avauduin lähipiirille, koska minulla oli valtava tarve päästää kaikki ulos. Ääneen sanotut sanat toivat päänsisäiseen kaaokseen selkeyttä. Puhuin myös itselleni, koiralleni ja varmasti myös unissani. Puhuminen ja läheisten ihmisten tuki auttoivat yli alkushokin ja hämmennyksen.

Puhumisen jälkeen hiljenin. Vetäydyin omiin oloihini ja hiljenin. En kokenut enää tarvetta sanoittaa tunteitani ääneen tai heijastella ajatuksiani muiden ajatusten kautta.

Read More

Helvetinjärvellä käristymässä

HELVETINJÄRVEN KANSALLISPUISTON LUOMAJÄRVEN REITTI.

Olen kuullut, että elämä kulkee seitsemän vuoden sykleissä. Tänä keväänä yksi selkeä seitsemän vuoden jakso elämässäni tulee päätökseen.

Viimeisen seitsemän vuoden aikana olen keskittynyt pääosin ulkoisten tavoitteiden saavuttamiseen. Seuraavan syklin aikana aion keskittyä sisäisiin asioihin eli henkiseen kasvuun ja kehittymiseen. Päättyvän syklin teemana on ollut suorittaminen. Tulevan syklin teema on vapaus.

Vapaus tuo mukanaan kaikenlaisia pelkoja. Kaikista tulevaisuuteen liittyvistä peloistani huolimatta haluaisin oppia nauttimaan suunnittelemattomuudesta ja epävarmuudesta – toisin sanoen vapaudesta.

Huomaan jatkuvasti lipsahtelevani vapaudesta ja ajautuvani takaisin suorittavaan suunnitelmallisuuden kierteeseen. Yritän suunnitella elämää etukäteen, vaikka se on mahdotonta. Tiedän sen olevan mahdotonta ja siksi yritän paeta tulevaisuuden pelkojani turvautumalla toiseen tuttuun keinoon eli muiden mielipiteisiin. En siis osaa tai uskalla vielä käyttää vapauttani.

Read More

Savojärven kierros ja lähtemisen pelko

KURJENRAHKAN KANSALLISPUISTON SAVOJÄRVEN KIERROS.

Viime syksyn ruskaretkellä Kurjenrahkassa lähdimme matkaan Kuhankuonon parkkipaikalta ja kiersimme Savojärven kierroksen myötäpäivään. Reitti kiertää nimensä mukaisesti Savojärven ympäri. Kierros on suurimmaksi osaksi päällystetty pitkospuilla ja maasto on tasaista, mutta yllättävän monipuolista. Matkan varrella on vaihtelevasti soita, koivikkoa ja männikköä. Välillä jopa lappimaisia maisemia.

Olen nyt kertonut mahdollisimman monelle lähdöstäni Lappiin. Osittain siksi että olen niin innoissani, etten malta olla kertomatta ja osittain siksi, että pelkään jänistäväni ja peruvani kaiken.

Puolen vuoden pituista vaihtoa lukuun ottamatta olen koko ikäni asunut samalla paikkakunnalla, joten tutuilta kulmilta lähteminen luonnollisesti pelottaa. Eniten pelkään sitä, että olen juurtunut liikaa ja kaipaan jatkuvasti takaisin. Pelkään myös, että uusista asioista avoimesti nauttimisen sijaan ikävöin takaisin entiseen turvalliseen ja tasaiseen elämääni, vaikka nyt lähteminen tuntuu ainoalta oikealta ratkaisulta.

Read More