Ajatuksia kodista ja kuuluvuuden tunteesta

Kolmas syksyni pohjoisessa on pistänyt pohtimaan kodin määritelmää ja kuuluvuuden tunnetta. Mitkä tekijät luovat tunteen kodista? Ja toisaalta mitä vaatimuksia minä itse asetan kodille? Muuttaessani vajaat kolme vuotta sitten tänne asumaan en tuntenut täältä entuudestaan ketään eikä minulla ollut täällä valmiina työ- tai opiskelupaikkaa, kaukaisia sukulaisia tai tuttuja – ei siis oikeastaan yhtään mitään. Paitsi valtava tunne vapaudesta. Tiedän, että joillekin se vapauden tunne tulee matkustelusta, siitä että koko maailma on avoinna. Minä taas löydän vapautuneen ja samalla kotoisan olon tuntureilta ja tunturijärviltä.

Särkitunturi Muonio

Muutaman viikon takaiselta ruskaretkeltä Muonion Särkitunturilta

Hömötiainen

Hömötiainen, lapintiainen tai niiden sekoitus eli epävirallisesti höpintiainen

Vapauden tunteen lisäksi kotoisa olo tulee turvallisuudesta. Turvallisuuden tunteen löydän monesti metsän suojista. Toki arkisempaa turvallisuutta elämään tuovat myös suhteellisen vakaa työpaikka ja vakituisempi asunto. Seitsemän muuttoa viimeisen kolmen vuoden sisään eivät varsinaisesti ole tuoneet vakautta arkeen, mutta onneksi töideni puolesta tiheä muuttaminen on ollut mahdollista. Töitä jatkoin nimittäin etelästä lähdettyäni osa-aikaisesti etänä Helsinkiin ja myöhemmin niiden töiden rinnalle olen löytänyt töitä myös täältä.

Ruska juolukka
IMG_5967.JPG
IMG_1612.jpg

Kauniin luonnon ja arkisten asioiden lisäksi kodin tunnetta luovat myös läheiset ihmiset. Muuttoni jälkeen olen pikkuhiljaa tutustunut ihmisiin, vaikka olenkin enemmän introvertti, jolle uusiin ihmisiin tutustuminen tuntuu monesti vastenmieliseltä. Etelästä lähtiessäni suurin pelkoni olikin, että mitä jos en löydäkään täältä ympärilleni samanhenkisiä ihmisiä.

Lopulta löysin jopa enemmän kuin uskalsin odottaa: Tapasin nykyisen kumppanini, jonka kanssa koen olevani sopivalla tavalla samanlainen, mutta kuitenkin niin monin tavoin erilainen. Hänen kanssaan koen olevani vapaa ja turvassa. Ja hän jakaa kanssani samat arvot ja ajatukset tulevaisuudesta, mutta unelmoi myös omiaan. Hän ei myöskään yritä muuttaa minua, eikä väheksy unelmiani. Hänen kanssaan minun ei tarvitse mennä naimisiin suhteemme sinetöimiseksi. Ja hänen kanssaan voimme asua eri osoitteissa olematta oikeasti erossa. Hän myös ymmärtää, etten aina viihdy sosiaalisissa tilanteissa ja tarvitsen paljon omaa aikaa. Hänen kanssaan riitelemme tulisesti, mutta sovimme lempeästi. Hänen kanssaan elämä ei ole täydellistä ja juuri sen takia niin oikeanlaista. Kiitos, kun olet siinä! <3

Kuva: Kirsi

Kuva: Kirsi

IMG_5905.JPG

Kumppanin ohella kodin tunnetta luovat tietysti myös pohjoisen ystävät, jotka ymmärtävät täydellisesti kaipuuni tunturiin ja kaipuuni metsään – ja myös ajoittaisen kaipuuni kaupunkiin. Kotoisaa oloa tuovat mukanaan myös silloin tällöin kylässä käyvät etelän ystäväni, jotka ymmärtävät että paikkani on täällä, vaikka välillä (hyvin harvoin, mutta joskus) haikailen Kallion kaduille tai kesähesaan.

Ylläksen tuntureita ja suoluontoa

Ylläksen tuntureita ja suoluontoa

Auringonlasku Mannakosken lintutornilla

Auringonlasku Mannakosken lintutornilla

IMG_6140.JPG
Kuva: Kirsi

Kuva: Kirsi

Kotoisuus tulee myös siitä, että arki on omantyylistä. Nykyisessä arjessani parasta onkin se, että voin työpäivän päätteksi lähteä kuntosalin sijaan tunturiin ja törmätä siellä riekkoihin ja kiirunoihin, käydä reippailun jälkeen saunassa ja katsella vielä revontuliakin ikkunasta ennen kuin käyn nukkumaan. Kuulostaa jopa vähän kliseeltä, mutta sitä se arki täällä välillä on. Alla olevat kuvat ovat eräältä iltalenkiltä Kilpisjärven lähiluonnosta.

IMG_6437.JPG
Kuva: Kirsi

Kuva: Kirsi

Kuva: Kirsi

Kuva: Kirsi

Saana Kilpisjärvi
Kuva: Kirsi

Kuva: Kirsi

IMG_6402.JPG

Suurin muutos kaikkien muutosten joukossa on tapahtunut kuitenkin oman pääni sisällä: ennen pelkäsin yksinoloa ja täytin elämäni kaikenlaisella tekemisellä ja aikaansaamisella. Pelkäsin kai omien ajatusteni kuuntelemista. Tai tarkemmin sitä, etteivät ne ajatukset olleetkaan sopusoinnussa sen todellisuuden kanssa, jonka ympärille olin etelän elämäni, identiteettini ja kotini rakentanut.

Täällä ollessani olen joutunut kohtaamaan omat ajatukseni, ne synkimmätkin. Ja nykyisin tykkään olla yksin. Se tunne kun olen aivan yksin tunturin laella on sanoinkuvaamattoman hieno ja seesteinen. Se hetki sisältää todella syvän rauhan tunteen, joka suoristaa mielen mutkia – ja johon jää myös koukkuun.

Kilpisjärvi Saana
IMG_6563.JPG
IMG_6536.JPG

Koen vahvasti, että kotini on pohjoisessa, vaikka se onkin jakautunut kahdelle kylälle, ja vaikka en edelleenkään tunne voimakasta kuuluvuutta oikein minnekään. Tiedostan myös, etten etelän ihmisenä välttämättä koskaan tule kokemaan perinpohjaista kuuluvuuden tunnetta pohjoisen paikkoihin, sillä juureni eivät ole täällä.

Toisaalta tiedän myös monen muun muualta muuttaneen kipuilevan kuuluvuuden tunteen kanssa. Ja pohtivan sitä, kuka on paikallinen ja kuka ei. Tietty irrallisuuden ja ulkopuolisuuden tunne siis myös yhdistää meitä muualta muuttaneita ja paradoksaalisesti luo sitä puuttuvaa kuuluvuuden tunnetta.

Jostain loksahtelevien palasten kokonaisuudesta se kodin tunne siis kumpuaa, enkä ole vielä kertaakaan kokenut, että haluaisin muuttaa täältä pois. Tai takaisin etelään.

Kenties tulen koko loppuelämäni pohtimaan kodin määritelmää ja kuuluvuuden tunteen tarvetta, mutta tällä hetkellä kotoisa tunne kahdella kylällä riittää.

-Laura

P.S. Tänään en jaksanut lähteä tunturiin, vaikka kelikin suosi. Sen sijaan luin kirjaa tuntureista. Yksi varsin samaistuttava pätkä löytyi teoksesta Tieteen ja taiteen tunturit (2014), jossa eräs Kilpisjärven biologisen aseman silloinen tutkija kuvailee näin: ”Aina Kilpisjärvi ei ole tuntunut kodilta. Muistan hyvin, kun ensimmäisen kerran saavuin [Kilpisjärven biologiselle] asemalle vuonna 1998. (…) Silloin tunturit näyttivät synkän uhkaavilta ja maisema vaikutti pelottavan tyhjältä tiheään asutusta maasta tulevan saksalaisen näkökulmasta. Tunsin oloni ahdistuneeksi ja turvattomaksi. (…) Kesti useita kesiä, ennen kuin saatoin rentoutua tunturikankaalla ja tuntea oloni turvalliseksi samoillessani yksin tuntureilla. (…) Vaikka rakastuin Kilpisjärveen nopeasti, vei aikaa tulla sinuiksi sen ylväyden, hiljaisuuden, värien, karuuden ja lempeyden kanssa.”

Kiiruna

Kilpisjärven kivikkoisilla tuntureilla kulkiessa kiirunat ovat tuttua retkiseuraa. Sukulaisiinsa riekkoihin verrattuna kiirunat tuntuvat olevan huomattavasti kesympiä ja luottavan enemmän maastoutumiskykyynsä. Toisinaan kiirunoiden maastoutuminen onkin niin taitavaa, että vain tarkka havaitsija huomaa hievahtamatta nököttävän kanalinnun kivien joukosta.

Kiiruna
Kiirunat

Kesäisin kiirunat ovat harmaansävyisiä ja todella muistuttavat höyhenpuvultaan kivien kuviointeja. Riekko on kesäisin huomattavasti rusehtavampi. Talvisin kiirunoita ja riekkoja on vaikeampi erottaa toisistaan, sillä molemmilla on täysvalkoinen höyhenpuku. Kiirunakoiraalla on musta ohjasjuova silmien välissä, mutta naaraiden erottaminen toisistaan pelkästään ulkonäön perusteella on melkeinpä mahdotonta.

IMG_6322.jpg
Kiirunat
IMG_6353.jpg

Ääntelyn osalta kiirunoiden ja riekkojen erottaminen toisistaan on kuitenkin suhteellisen helppoa: kiirunan etäisesti röyhtäisyä muistuttavan narinan erottaa helposti riekon päkättävästä naurahduksesta. Suosittelen kuuntelemaan molempien hauskan kuuloisia ääntelyjä esimerkiksi Luontoportista.

Myös havaintopaikka monesti paljastaa kumpi tunturikana on kyseessä: riekot viihtyvät tunturikoivikossa ja varvikossa, ja kiirunat sen sijaan paljakan kivikoissa.

IMG_3031.jpg
Kiiruna

Kiiruna on kaunis kanalintu, joka välillä uskaltaa luottaa kameran kanssa kulkevan ihmisen vaarattomuuteen.

-Laura

Ruskalomailua

Oli loistava päätös jättää yksi kesälomaviikko ruska-ajalle. Aion jatkossakin tehdä saman, sillä ainakin tämän vuoden ruska oli aivan mahtavan värikäs. Jopa värikkäämpi kuin viime vuonna, muistaakseni. Tai sitten ajattelen niin joka vuosi.

Ruskalomailua osa 1: kanalintukauden avaus mäntyrajalla

Metsäkanalintujen pyynti alkaa yleensä juuri samoihin aikoihin parhaimman ruskan kanssa. Lähdimmekin pienen perheemme kera mäntyrajalle avaamaan kanalintukautta ja nauttimaan ruskasta tunnettujen tunturien takamaille. Vaikka ruskaturistit täyttävät tunturikeskukset aivan täpötäyteen ja suositut vaellusreititkin ovat syksyisin ruuhkaisia, ei rinkan kanssa tarvitse montaakaan kilsaa poluttomissa kohteissa taivaltaa kun löytää jo paikkoja, joissa saa olla täysin rauhassa. Pystytimme leirin kolmeksi yöksi nätin joen rantaan ja kävimme päiväreppujen kera lyhyempiä ja pidempiä mutkia lähistön lintumaastoissa.

IMG_5428.JPG
IMG_5430.JPG
IMG_5432.JPG

Saaliin saaminen ei minulle ole metsästyspäivissä tärkeintä (eikä minulla ole edes metsästyslupia), vaan hienoimpia hetkiä ovat lintuhavainnot sekä koiran mutkattoman työskentelyn seuraaminen. Nuori kanakoiramme Kira on todella innokas tapaus ja kauden ensimmäinen metsästyspäivä menikin lähinnä ylimääräisiä höyryjä päästellessä. Toisena ja kolmantena päivänä työskentely alkoi sujumaan mallikkaammin: Kiran lähes oppikirjamaista luovimista, ketterää liikkumista maastossa sekä väkeviä seisontoja ja avansseja oli ilo seurata.

IMG_5471.JPG
IMG_5449.JPG
IMG_5458.JPG
IMG_5459.JPG
IMG_5466-2.jpg

Uppouduin metsästyksen seuraamisen lomassa välillä ruskan väreihin. Erityisen hienoja olivat ilta-auringon valaisemat suot sekä kuuraiset varvikot aamun aikaisina tunteina ennen kuin aurinko ehti sulattaa lehtien sokerireunukset.

IMG_5552.JPG
IMG_5474.JPG
IMG_5658.JPG

Vaikka muuten tulistelen retkillä harvakseltaan, kuuluu pyyntipäiviin ehdottomasti nokipannukahvit tervastulilla.

IMG_0960.JPG
IMG_5504.JPG
IMG_5584.JPG
IMG_5677.JPG
IMG_1026.JPG
Kiran ansaittu lepohetki.

Kiran ansaittu lepohetki

Saalistakin tuli maltillisesti ja nautimme erään merkkipäivän kunniaksi riekkoillallisen. Punaviini-suppilovahverokastike sopii arvokkaan saaliin kylkeen mielestäni täydellisesti. Kaarnikkahillon olin unohtanut kotiin, mutta nokare sitä olisi toiminut annoksen viimeistelynä.

IMG_5605.JPG
IMG_5607.JPG
IMG_5615.JPG
IMG_5415.JPG

Ruskalomailua osa 2: Kilpisjärven ja Lyngenin retkikohteiden kiertelyä

Loput ruskalomastani vietin ystäväni Iinan kanssa Kilpisjärvellä ja Norjan Lyngenissä. Kiersimme tunnettuja (ja hieman ruuhkaisiakin) retkikohteita: kävimme esimerkiksi huiputtamassa Saanan, jonka päälle oli satanut jo reippaasti lunta.

Ruska Kilpisjärvi
IMG_5717.JPG
Ruska Kilpisjärvi
Piipahdus talvessa Saanan huipulla.

Piipahdus talvessa Saanan huipulla

Kahdesti koronarokotettuina kävimme myös pitkästä pitkästä aikaa ulkomailla eli naapurissa Norjan Lyngenissä. Blåisvatnetin jäätikköjärvellä ruskan värit loivat lumisten vuorien ja sinisenä hohtavan järviveden kanssa kauniin kokonaisuuden. Kohteesta löytyy muuten myös kahden kesän takainen juttuni Retkipaikasta. Yövyimme tällä kertaa yhden yön teltassa kauniin Aspevatnetin rannalla ja seuraavana päivänä paluumatkan varrella kävimme vielä Steindalsbreenin jäätiköllä. Jäätikön sulamisveden lammikko oli jo jäätynyt. Taas yksi merkki talven tulosta.

IMG_5805.JPG
IMG_5850.JPG
Bläisvatnet
Blävatnet
IMG_5871.JPG
Steindalsbreen
IMG_1359.jpg
Notskeilua Kilpisjärven illassa.

Notskeilua Kilpisjärven illassa

Käynnissä oleva viikko on selkeästi viimeinen ruskaviikko tänä syksynä, sillä voimistuvat syyspuhurit tiputtelevat jo lehtiä puista reippain ottein. Lisäksi Kilpisjärvellä hotelli ja Retkeilykeskus sulkevat ovensa tämän viikon jälkeen ja avaavat seuraavan kerran vasta keväthangille. Aavistuksen haikea olo kun hieno kausi taas tältä erää päättyy, mutta toisaalta myös ihanaa päästä lepäämään. Ja odottelemaan ensilumia. Ja pimeitä revontulien ja tähtitaivaan valaisemia iltoja.

Ruska jaksaa kyllä sykähdyttää vuodesta toiseen. Tämä ruska oli minulle kolmas. <3

-Laura