Ruskailun alkua

Ruskan alkaessa mietin aina, että onko se lempivuodenaikani näistä pohjoisen kahdeksasta. Ehkä. Toisaalta ruskan kirkuvat ja välillä jopa toistensa kanssa riitelevät värit ovat yllättäen myös vähän uuvuttavia. Ruskan alussa kirkkaat punaiset, oranssit ja keltaiset valtaavat maiseman ihan kuin joku olisi säätänyt niiden saturaatiot tappiin asti. Syksyn edetessä sävyt alkavat tummua ja niistä tulee luonnonmukaisempia ja visuaalisesti harmonisempia.

Jo reilu kuukausi sitten päättyneen yöttömän yön kultaiset sävyt ovat mielestäni ruskaa rauhoittavampia. Samaan tapaan rauhoittavia sävyjä ovat edessä häämöttävän kaamoksen pastellivärit. Mutta kyllä ruskan värihälinä on silti mahdottoman kaunis. Värien sekamelskaan kun lisää myöhemmin syksyllä vielä kuuraiset ja usvaiset aamut, niin ei voi muuta kuin nauttia!

IMG_0669 2.JPG
IMG_5286.JPG
IMG_5254.JPG
IMG_5103.JPG
IMG_4784.JPG
IMG_0692.JPG
IMG_4779.JPG
IMG_0727.JPG
IMG_5334.JPG
IMG_5327 2.JPG
IMG_5355.JPG
IMG_5401.JPG
IMG_4909.JPG
IMG_5083.JPG
Vaivaiskoivu ruska

Juuri ennen ruskan alkua ehdin saada toisen koronarokotteen ja käväisin pikaisesti etelässä juhlistamassa ystäväni naimisiinmenoa ja samalla vähän sukuloimassa. Muun muassa mummiani en ollut nähnyt koko koronan aikana kertaakaan. Mummilassa käydessäni koin liikuttavan hetken, kun huomasin, että koko oman elinaikani ajan isovanhempien olohuoneen seinällä on riippunut maalaus Saanasta. Siis niin kauan kun muistini on toiminut, on nykyinen kotitunturini roikkunut siellä ylväänä kaikessa hiljaisuudessa, mutta en ole aikaisemmin kiinnittänyt tauluun mitään huomiota. Saana-maalauksen noteeraaminen tuntui erityisen merkitykselliseltä juuri nyt tämän käänteentekevän kesän jälkeen, kun Kilpisjärven luonto on kauniilla karuudellaan viimein sulattanut sydämeni monien alkuvaikeuksien jälkeen.

Hienon maalauksen signeerauksessa lukee mielestäni Wassholm, mutta googlettamalla ei kyseisestä taidemaalarista löytynyt tietoa, joten toistaiseksi maalauksen alkuperä jää mysteeriksi.

IMG_0381.jpg
IMG_0382.jpg

Herkistyin vielä hieman lisää kun selailin mummin vanhoja valokuva-albumeja ja löysin kymmenien vuosien takaisen kuvan ukistani Saanan juurella. Tiesin kyllä, että jo edesmennyt ukkini oli kova Kilpisjärven-kävijä, mutta nyt näin viimein todisteaineistoa siitä.

Jokin kohtalon oikku tämä kaiketi on, että lopulta juuri Kilpisjärvi on se paikka, joka minua puoleensa vetää, vaikka alkuun vastustelinkin. Nyt voin viimein sanoa, että Kilpisjärvi on toinen kotini – ja se tuntuu aidosti siltä!

Mutta totuuden nimissä ei Kilpisjärvellä asuminen kuitenkaan pelkkää luontojuhlaa ja harmoniaa ole. Arki on välillä hankalaa, kun palvelut ovat niin kaukana. Esimerkiksi autoni on tällä hetkellä korjaamolla 200 kilometrin päässä, koska se hajosi kesken matkan Äkäslompolosta Kilpisjärvelle ja hinattiin Muonioon korjattavaksi. Muonioon asti auto hinattiin siksi, ettei lähempänä yksinkertaisesti ole korjaamoja.

Autonhajoamisilta sattui onneksi olemaan kauniin kuulas. Hinausta ja kyytiäni odotellessa päätin lähteä katsomaan maastokartassa näkyvän läheisen suoalueen. Onneksi lähdin, sillä tuo lettosuo osoittautui todella tunnelmalliseksi ilta-auringon valaistessa ja kurkien kirkuessa leton keskellä olevalla lammella. Unohduin jängälle niin pitkäksi aikaa, että kyytini oli jo ehtinyt paikalle ennen minua. Minulle käy useinkin niin, että uppoudun niin tyystin maisemiin ja luonnon tapahtumiin, etten edes huomaa tuntien kuluvan.

IMG_0444.JPG
IMG_0453.JPG

Autokorjaamojen ja muiden palvelujen olemattomuuden lisäksi asuntotilannekin on Kilpisjärvellä järkyttävän huono – suhteutettuna jopa huonompi kuin monissa liikaturismista kärsivissä kaupungeissa. Asuntopula tuottaa tällä hetkellä päänvaivaa monille kyläläisille ja toivon todella, että tilanne paranee pian!

Kaikki Kilpisjärven huonot puolet unohtuvat hetkeksi aina kun lähden lähiluontoon. Luonto ja ihmistyhjiö ovat ne syyt, miksi täällä tykkään asua. Tai ehkä vielä tarkemmin muotoiltuna luonnon ihmistyhjiö. En nauti ruuhkaisilla poluilla kulkemisesta ollenkaan, vaan tarvitsen itsekkäästi luonnonrauhan kokonaan itselleni.

Absoluuttisen luonnonrauhan lisäksi hienoja hetkiä täällä ovat kohtaamiset villieläinten kanssa. Törmäsin eräällä pienellä iltalenkillä kymmenen kiirunan ruokailevaan tokkaan. Nuoret kiirunat eivät osanneet vielä varoa ihmistä eivätkä ne pitäneet minua vaarallisena, vaan päästivät minut yllättävän lähelle. Kohtaaminen oli ikimuistoinen, vaikka kuvien kautta en sitä päässytkään ikuistamaan, sillä sateisen kelin vuoksi olin jättänyt kameran kotiin. Hippasen harmitti.

IMG_4946.jpg
IMG_5044.JPG

Varsinainen ruskaretkeily alkoi tänä vuonna koleassa kelissä: Saanalle satoivat ensilumet heti syyskuun alussa ja meidän ruskaretkeilijöiden niskaan satoi hieman rakeita.

Ennen kunnon ruskakarkeloita kävimme elokuun lopulla vanhempieni kanssa retkellä Äkäskerolla ja keräsimme äitini kanssa paljon mustikoita. Äkäskeron retkestä kirjoitin retkikertomuksen Retkipaikkaan.

IMG_4709.JPEG
IMG_4726.JPG
Mustikka ruska

Ruskan alkaessa suurin osa muuttolinnuista on jo lähtenyt pohjoisesta kohti etelää, joten metsä on hiljentynyt melkein tyystin. Kuukkelit ovat kuitenkin tulleet kesän jälkeen metsien syvyyksistä jälleen ihmisten ilmoille, mikä on ollut kiva piristys. Kuukkelipariskuntien touhuja on hauska seurata.

Kuukkeli
Kuukkeli
IMG_4763.JPEG

-Laura

P.S. Kuulin huhua, että etelässä on jo suppiskausi alkanut. Hitsiläinen kun ei voi olla monessa paikassa samaan aikaan!

4381F8ED-EC90-4187-A1B2-2DC3A808CF1A.JPG

Loppukesän sävyjä

Pohjoisessa ei voi välttyä siltä ajatukselta, että kesä päättyy yöttömän yön loppumiseen. Yleensä kelitkin viilenevät jo heti elokuun alussa ja ruska alkaa vaivihkaa hiipiä tunturikoivuihin ja varvikoihin. Nyt elokuun puolivälissä syksy tuoksuu jo ilmassakin, ja sateet ropisevat katoissa ja räystäissä. Kukat ovat kukkineet, marjat kypsyneet, sääsket kaikonneet, ja sienetkin puskevat esiin sammaleiden seasta.

Ennen kuin päästän kesän kokonaan menemään ja käännän ajatukset tulevaan ruskaan, kertailen vielä kuvien kautta loppukesän tunnelmia.

Loppukesän sävyjä Kilpisjärvellä

Käsivarren tunturit vetivät menneenä kesänä minua puoleensa väkevämmin kuin koskaan aikaisemmin. Ehkäpä siksi, että tutustuin uusiin puoliin paikallisessa tunturiluonnossa ja tiedostan nyt entistä paremmin sen haurauden ja uhanalaisuuden. Kun oppii tuntemaan harvinaisten tunturikasvien ja eläinten haastavat ja alati kutistuvat elinympäristöt, tuntuu niiden arvostaminen ja suojeleminen entistä tärkeämmältä asialta.

Saanan luontopolulla elokuisessa ilta-auringossa. Kuva: Kirsi

Saanan luontopolulla elokuisessa ilta-auringossa. Kuva: Kirsi

Kiitos Kirsille seurasta kesän kukka-, lintu- ja tunturiretkillä Käsivarressa sekä tämän Retkipaikan Tervehdyttävä pienuus: Ylevän kokemus -artikkelin linkkaamisesta! Juuri tuo pienuuden tunne ja ylevän kokemus on se, mitä tuntureilta löydän.

Retkipaikan artikkelissa minua eniten puhuttelivat nämä lauseet:

Nykyaikaa leimaavan korostuneen yksilökeskeisyyden aikana ylevä on suoraa vastalääkettä käsitykselle minästä kaiken keskipisteenä.

Olet pieni. Nauti siitä.

- Katkelma kirjasta Terveysmetsä – Tunnista ja koe elvyttävä luonto

IMG_4088.JPG
Pienuutta kokemassa ylevän äärellä. Kuva: Kirsi

Pienuutta kokemassa ylevän äärellä. Kuva: Kirsi

Tätä blogia aloitellessani koin luontosuhteeni olevan hukassa tai ainakin väärillä urilla. Silloin kolmisen vuotta sitten etsiskelin kuumeisesti metsäyksinäisyyttä (waldeinsamkeit), mutta Etelä-Suomesta en sitä löytänyt. Nyt tuota ylevää yksinoloa saan kokea arjessa metsien lisäksi myös tuntureilla – ja se tuntuu pienelle ihmiselle suurelta etuoikeudelta!

Sininrintapoikanen

Sininrintapoikanen

Sinirintapoikanen

Sinirintapoikanen

Sinirintapoikanen

Sinirintapoikanen

Yöttömän yön kukkaloiston lisäksi linnut vangitsivat huomioni menneenä kesänä. Lintujen eriskummallista elämää oli aivan mahtavaa seurata kevätmuutosta soidinmenojen kautta pesintään ja poikasten kuoriutumiseen. Pian poikasetkin ovat jo oppineet lintujen elämässä tärkeät selviytymistaidot ja ovat valmiita lähtemään talveksi kohti etelää. Haikeasti hyvästelen muuttolinnut taas seuraavaan kesään asti.

Jehkas-tunturin laelta
Kaakkuri poikasensa kanssa

Kaakkuri poikasensa kanssa

Sinirikko aivan kukintansa lopulla

Sinirikko aivan kukintansa lopulla

Tunturi- tai sopulinkallioinen tai joku niiden sekoitus

Tunturi- tai sopulinkallioinen tai joku niiden sekoitus

Ailakkavaaralta. Kuva: Kepa

Kuva: Kepa

Leutusvaaralta

Kilpisjärven luonto on niin erityinen ja karulla tavalla kaunis, että sen syliin kotiutuminen vei minulta lopulta melkein kaksi kokonaista vuotta. Eteläisen Tunturi-Lapin luonto Pallastuntureilta Ylläksen tuntureille on huomattavasti helpommin lähestyttävä kuin Käsivarren suurtunturiluonto, mutta nyt viimein uskallan kutsua Kilpisjärvenkin jylhiä huippuja kotoisiksi.

Tunturipajua Leutsuvaaralla

Tunturipajua Leutsuvaaralla

Pohjanruusujuuri aivan kukinnan lopussa

Pohjanruusujuuri aivan kukinnan lopussa

Muutamia ruskalehtiä näkyy jo tunturikoivuissa.

Muutamia ruskalehtiä näkyy jo tunturikoivuissa.

Urpiaisen poikanen

Urpiaisen poikanen

Urpiaisen poikanen

Urpiaisen poikanen

Jehkas-tunturin laelta

Loppukesän sävyjä Äkäslompolossa

Heinäkuun loppupuolella sain toiseen kotikylääni kivoja kyläilijöitä etelästä. Kesäloman loppumista vietimme ystäväni Jeminan kanssa tuntureilla samoillen ja maastopyöräillen. Tuntureilla ajantaju katoaa huomaamatta ja aika minuuteissa tai tunneissa mitattuna menettää merkityksensä; se jos mikä on parasta palautumista lomalla ja arjessa.

Poro Kesänkitunturilla

Poro Kesänkitunturilla

Pohjantikka Kesänkitunturin alarinteen metsikössä

Pohjantikka Kesänkitunturin alarinteen metsikössä

Maisemia Kesänkitunturilta

Maisemia Kesänkitunturilta

IMG_4639.JPEG
Kapustarinta Aakenustunturilla

Kapustarinta Aakenustunturilla

public.jpeg
Ystäväni Jemina Kesänkitunturin laella

Ystäväni Jemina Kesänkitunturin laella

public.jpeg
Kuertunturin kääpä

Kuertunturin kääpä

Kesäkintunturin porot

Kesäkintunturin porot

Koppelon sulka Kuertunturilla

Koppelon sulka Kuertunturilla

Aakenustunturilla

Aakenustunturilla

Pikkukuovi Yllästunturilla

Pikkukuovi Yllästunturilla

IMG_3813.JPG
Ukkosta enteileviä pilvimassoja Muononjoen yllä. Tuona yönä ukkostikin rajusti. Minulle raju ukonilma on viesti siitä, että me ihmiset olemme mitättömän merkityksettömiä suurten luonnonvoimien äärellä.

Ukkosta enteileviä pilvimassoja Muononjoen yllä. Tuona yönä ukkostikin rajusti. Minulle raju ukonilma on viesti siitä, että me ihmiset olemme mitättömän merkityksettömiä suurten luonnonvoimien äärellä.

Ensimmäisten syyssateiden mukana saapui elämääni myös vähän murheita lähipiirissä. Sateen jälkeisen metsän tuoksu, valo ja värit rauhoittavat onneksi mieltä.

IMG_4671.JPG
IMG_4681.JPG
IMG_4664.JPG

Syksy on nyt täällä. Aurinko painuu jälleen horisontin taakse, sumu kertyy vesistöjen ylle ja etelään talvehtimaan suuntaavat linnut lähtevät pian muuttomatkalleen. Me pohjoisen asukkaat jäämme tänne odottamaan talven ihmeitä kuurankukista revontuliin.

-Laura

Sivupolkuina syysiltoihin sopivia kirjavinkkejä pohjoisen luonnosta:

Tieteen ja taiteen tunturit

Pohjoinen

Kulkijat

Kilometrien keräilijästä luontofiilistelijäksi

Ennen kuljin metsissä ja tuntureillakin lähinnä karttaa, kompassia tai matkamittaria tuijotellen. Sienien ja marjojen sijaan keräilin kansallispuistoja ja hiihtokilometrejä, ja luonnon aistimisen sijaan keskityin itseeni, omaan fyysiseen suoritukseeni. Miten paljon silloin jäikään näkemättä ja kuulematta – havainnoimatta.

Tunturin huipulle kiirehtimällä itse tunturiluonnosta jää kokematta monta puolta. Tunnetuiltakin tuntureilta, kuten Saanalta tai Pallakselta, voi löytää rauhallisia paikkoja ja sellaista nähtävää, joka ei kiireisimpien kulkijoiden silmiin osu.

Maisemiinkin ehtii uppoutua paremmin kun ei pidä tunturissa kiirettä.

Maisemiinkin ehtii uppoutua paremmin kun ei pidä tunturissa kiirettä.

Tunturimaisema sykähdyttää joka kerta. Se saa aikaan aidon ihastuksen ja pysähtymisen. Mieli menee automaattisesti meditatiiviseen tilaan luonnon kauneuden äärellä. Kuva: Kirsi

Tunturimaisema sykähdyttää joka kerta. Se saa aikaan aidon ihastuksen ja pysähtymisen. Mieli menee automaattisesti meditatiiviseen tilaan luonnon kauneuden äärellä. Kuva: Kirsi

Pikkuruisten tunturikasvien takia voi välillä kyyristyä maatasoon tai käydä vaikka ihan makuulleen kukkien tasolle. Silloin voi havaita esimerkiksi lapinalppiruusun tai jääleinikin.

Toisinaan täytyy tähyillä korkeuksiin, jotta voi nähdä maakotkan, piekanan tai tunturihaukan.

Rakkakivikoita kannattaa haravoida katseella, sillä kiirunat osaavat maastoutua taitavasti kiviksi. Ja toisaalta esimerkiksi kivitaskut ja pulmuset viihtyvät kivien päällä ympäristöään tarkkaillen.

Kiiruna maastoutuneena kivikkoon.

Kiiruna maastoutuneena kivikkoon

Kivitasku

Kivitasku

Varvikossa voi lymytä kokonainen riekkopoikue ja tunturikoivikossa kaunis sinirinta.

Riekkokoiras vahtimassa, että poikue pääsee turvallisesti etenemään varvikossa.

Riekkokoiras vahtimassa, että poikue pääsee turvallisesti etenemään varvikossa.

Poikueen yksi pikkuisista kipitti vauhdilla mahdollisia petoja piiloon.

Poikueen yksi pikkuisista kipitti vauhdilla mahdollisia petoja piiloon.

Sinirinta on Lapin maakuntalintu ja ääntelylaajuutensa takia myös pohjoisen satakieli.

Sinirinta on Lapin maakuntalintu ja ääntelylaajuutensa takia myös pohjoisen satakieli.

Kuuntelemalla oppii monien lintujen ääntelyä; hjii-tsäk-tsäk säksättää kivitasku kivien päällä pomppien ja niiaillen. Kiiruna naurahtaa naristen kauempana kivikossa. Kapustarinnat viheltävät surullisen kuuloista loputonta vihellystään tunturinrinteellä.

Metsäisempään maastoon suunnatessa voi kuulla, kun teeri tai metso lehahtaa lentoon metsäaukean reunalla. Kuukkelit tulevat lähimpien puiden oksille usein keikkumaan ja katselemaan, kuka heidän metsissään taivaltaa. Taivaanvuohen määkimistä muistuttava lentoääni kertoo linnun kaartelevan jossakin lähistöllä. Aapasoilla ja kosteikoilla lintujen elämöinti voimistuu entisestään.

Keskikesällä myös perhoset liihottelevat tunturiniityillä.

Paritteleva tunturipunatäpläpariskunta

Paritteleva tunturipunatäpläpariskunta

Kangassinisiipi

Kangassinisiipi

Vesistöjen äärellä voi tyynenä päivänä tarkkasilmäinen havaita vesilintujen lisäksi kalojen pintatuikkimista tai hyppimistä hyönteissaaliiden perässä.

Kaakkuriperhe tunturilompolossa

Kaakkuriperhe tunturilompolossa

Tunturipaljakan niityillä ja kankailla aina karuihin louhikkoihin asti kasvaa myös hyvin harvinaisia kasveja, joita ei muilta kasvupaikoilta löydä. Käsivarren suurtuntureilla kasvaa monia rauhoitettuja kasvilajeja, kuten pahta-ailakki, jääleinikki, lapinalppiruusu, varputädyke, karvakuusio ja kiirunankello.

Tunturikallioinen

Tunturikallioinen

Pahta-ailakki

Pahta-ailakki

Sammalvarpio

Sammalvarpio

Vaivaispaju

Vaivaispaju

Tunturitädyke

Tunturitädyke

Varputädyke

Varputädyke

Kultarikko

Kultarikko

Olen kulkenut matkani kilometrien keräilijästä luontofiilistelijäksi ja nautin nyt suunnattomasti siitä, että olen löytänyt tunturiluonnosta niin monia uusia puolia eri vuodenaikoina. Tuntuu kuin olisin palannut ajassa taaksepäin takaisin metsästäjä-keräilijöiden aikakauteen; kauas menneisyyteen ennen maanviljelyä, teollistumista ja kaupungistumista. Tiedostan toki ettei asia ihan niinkään ole, mutta aikamatka-ajatusleikkinä se on silti mukava ja levollinen.

-Laura

P.S. Yötön yö on päättymäisillään ja marjojen kypsymisen myötä alkaa pian sadonkorjuun aika eli minulle marjastus- ja sienestyskausi.

Kaikki tämän kirjoituksen kuvat on otettu Kilpisjärveltä heinäkuun aikana.