Pallaksen Hietajärvi ja Lapin ystävät

PALLAKSEN HIETAJÄRVI.

Monet Etelä-Suomesta Lappiin muuttaneet ovat tulleet tänne etsimään mielenrauhaa, omaa tilaa tai uutta suuntaa elämälleen. Niitä kaikkia täältä voi löytää ihan varmasti; sitä kukaan harvemmin epäileekään. Oman tilan lisäksi ihminen kuitenkin tarvitsee sosiaalisena olentona myös muita ihmisiä, ellei ole luonteeltaan äärimmäinen erakkosielu.

Miten Lapissa tutustuu ihmisiin? – kysymys, joka nousee aina esille kun puhutaan pohjoiseen muuttamisesta. Saman kysymyksen kysyin itsekin puoli vuotta sitten muuttaessani tänne.

Muutin Lappiin puhtaasti luonnon ja uuden alun perässä. Minulla ei ollut täällä opiskelu- eikä työpaikkaa, enkä tuntenut täältä entuudestaan ketään.

Read More

Luontoharrastuksia Kiirunankiepillä

PALLAS-YLLÄSTUNTURIN KANSALLISPUISTON KIIRUNANKIEPPI.

Monille luonto on erityisesti paikka, jossa voi rauhoittua ja hengähtää hetkisen. Hengähdyspaikan lisäksi luonto tarjoaa ympäristön monille harrastusmahdollisuuksille nautiskelusta suorittamiseen.

Luonnossa liikkumisesta on tullut trendikästä, joten myös luontoliikuntalajien luettelo pitenee vuosi vuodelta. Esimerkiksi polkujuoksu on selkeästi ollut tämän kesän hitti. Perinteisemmätkin lajit kasvattavat suosiotaan ja esimerkiksi suunnistuksen Jukolan viesti on paisunut jo festarimittoihin.

Luontoharrastusten kirjoon mahtuu lajeja, joiden varusteisiin saa halutessaan upotettua monta kuukausipalkkaa ja toisaalta lajeja, jotka eivät maksa käytännössä yhtään mitään.

Jokaiselle siis jotakin jokaisenoikeuksilla.

Read More

Taivaskerolla downshiftaamassa

PALLAS-YLLÄSTUNTURIN KANSALLISPUISTON TAIVASKERONKIERROS.

Olin suunnitellut pysyväni heinäkuun paljolti paikoillani, sillä kevään monet muutot ja muutokset sekä sairastelut, roadtripit ja kalareissut laskivat energiatasoja ja pankkitilin saldoa.

Tarkoitukseni oli myös kirjoittaa siitä, kuinka olen viettänyt kesälomaa harvinaisen staattisesti ja käynyt hiljaisessa lähiluonnossa lataamassa akkuja.

Heinäkuu kuitenkin toi Lappiin kaksi asiaa, jotka muuttivat suunnitelmani täysin: auringon ja turistit.

Read More

Yksin sateisella Syötteellä

SYÖTTEEN KANSALLISPUISTON NAAVAPARRAN POLKU.

On jälleen vierähtänyt kuukausi Lapissa. Kuukausi, jonka aikana on tapahtunut taas paljon ja samalla hyvin vähän, sillä Lapin kesä on täynnä hiljaisuutta – lukuun ottamatta sääskien loputonta ininää korvan juuressa ja käkien kukkumista kaukaisuudessa.

Kotikyläni Sirkka on lähes autioitunut riehakkaan sesongin jälkeen. Se on pistänyt ajattelemaan paradoksaalista suhdettani ihmisiin. En viihdy väkijoukoissa, mutta yksin ollessani koen jonkin puuttuvan. Kuluneen vuoden aikana olen oppinut pitämään omasta seurastani, mutta oloni on kokonainen yleensä yhden tai muutaman läheisen ihmisen seurassa.

Perheeni ja monet ystäväni asuvat nyt kuitenkin satojen kilometrien päässä. Vaikka en ikävöi pääkaupunkiseutua, ikävöin monia ihmisiä siellä ja toivoisin, että voisin nähdä heitä useammin.

Read More

Pallaksella viettämässä kansallispuistopäivää

PALLAS-YLLÄSTUNTURIN KANSALLISPUISTON VATIKURUN LUONTOPOLKU.

Euroopan ensimmäiset kansallispuistot perustettiin 24.5.1909 eli tänään vietetään kansallispuistojen 110-vuotisjuhlapäivää. Ei voi olla muuta kuin kiitollinen, että Suomessakin on jopa 40 kansallispuistoa, joista seitsemän sijaitsee ainakin osittain Lapissa.

Euroopan kansallispuistopäivän kunniaksi oli otollista käydä piipahtamassa Pallaksella Vatikurun luontopolulla. Viitoitettu luontopolku alkaa Pallastunturin luontokeskukselta. Varsinainen luontopolku kääntyy takaisin jo yllättävän aikaisin, joten jatkoimme matkaa kurun pohjalla kulkevaa kapeaa pikkupolkua pitkin. Olimme etukäteen tarkistaneet, ettei kansallispuistossa ollut kulkurajoituksia.

Suloinen polku kulki keväisesti solisevan puron vartta molemmin puolin, joten lisälenkistämmekin muodostui mukava rengasreitti.

Read More